reklama
kategoria: Zdrowie
28 wrzesień 2019

Czy dieta da się wyleczyć opryszczkę?

fot. nadesłane
Opryszczka wargowa potocznie “zimno” to choroba zakaźna wywołana wirusem Herpes simplex HSV1. Szacuje się, że prawie 82% społeczeństwa zarażonych jest tym wirusem, ale tylko u niektórych może przyjąć formę aktywną. Wirus jest przenoszony drogą kropelkową, wywołuje nieprzyjemne, męczące objawy (ból, pieczenie, swędzenie). Kiedy się uaktywni, namnaża się intensywnie i powoduje powstanie małych wypełnionych płynem pęcherzyków, które znikają zwykle po 10–12 dniach.
REKLAMA
Do czynników, które uaktywniają wirusa możemy zaliczyć: wyziębienie organizmu, stan obniżonej odporności, gorączkę, miesiączkę, stres, przegrzanie organizmu. Jak pokazuje wiele badań,  do powstania opryszczki może przyczyniać się  także nieprawidłowy sposób odżywiania. Jeśli będziemy zwracać uwagę na spożywane pokarmy, możemy zminimalizować ryzyko wystąpienia opryszczki.

Oto kilka wskazówek:

1. Unikaj suplementów diety i pokarmów zawierających dużo argininy

Pożywienie, w którego  składzie znajdziemy wysoką ilość aminokwasu argininy, może wywoływać u niektórych ludzi opryszczkę. Jest to związane z tym, że wirus opryszczki potrzebuje tego aminokwasu do wzrostu, replikacji i osiągnięcia aktywności. Z tego powodu ograniczanie spożycia tych pokarmów może pomóc w uniknięciu “zimna”.

Do pokarmów zawierających dużo argininy należą m.in.:
  • Czekolada
  • Orzechy oraz masło orzechowe (szczególnie migdały)
  • Odżywki proteinowe oraz napoje zawierające argininę
  • Owies i owsianka
  • Kokos
  • Żelatyna
  • Suplementy wspomagające budowę mięśni oraz multiwitaminy zawierające argininę

Nie należy jednak skupiać się tylko na ograniczaniu spożycia tych pokarmów.

Ludzkie ciało naturalnie produkuję argininę, więc nie można jej całkowicie wyeliminować. Znajomość pokarmów zawierających wysoką ilość argininy oraz nieprzyjmowanie jej w postaci suplementów wystarczy do zredukowania ryzyka wystąpienia opryszczki.

2. Zbilansowane pokarmy bogate w argininę dzięki lizynie

Lizyna pomaga powstrzymać wirus powodujący opryszczkę. Przyjmowanie wystarczających ilości tego aminokwasu pomoże zredukować częstotliwość występowania symptomów oraz przyśpieszy gojenie. Dlatego zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w lizynę. Do pokarmów zawierających dużą ilość lizyny należą m.in.:
  • Warzywa i owoce, zwłaszcza buraki, awokado, mango, pomidory, jabłka, morele, gruszki, figi i papaja.
  • Produkty nabiałowe, takie jak jogurt, kefir, maślanka
  • Jajka
  • Ryby, zwłaszcza sardynki i dorsz
  • Drób
  • Kiełki zbóż
  • Nasiona roślin strączkowych
3. Pokarmy dobre dla cery

Lizyna jest korzystna, ale nie jest jedynym składnikiem odżywczym, którego potrzebuje organizm do zwalczania opryszczki. Niezwykle ważne jest także dostarczenie takich składników jak: cynk, witamina C i bioflawonoidy, które poprawiają ogólny stan i wygląd cery. Przyśpieszają one także proces gojenia się, odżywiają i chronią przed nawrotem opryszczki.

Do pokarmów zawierających dużo witaminy C należą m.in.:
  • Owoce aronii, dzikiej róży i czarnej porzeczki
  • Cytrusy
  • Papryka
  • Brokuły
  • Brukselka
  • Kiwi
  • Natka pietruszki
  • Kalafior
  • Truskawki
  • Papaja
  • Zielone, liściaste warzywa
Do pokarmów zawierających dużo bioflawonoidów należą m.in.:
  • Owoce cytrusowe
  • Czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa, takie jak czereśnie, żurawina, winogrona, papryka, morele i suszone śliwki
  • Zielone, liściaste warzywa
  • Zielona herbata
  • Czosnek i cebula
  • Brokuły, brukselka i bakłażan
  • Owoce jagodowe
  • Owoc dzikiej róży
Do pokarmów zawierających dużo cynku należą m.in.:
  • Owoce morza
  • Nasiona dyni
  • Fasola i soczewica oraz inne rośliny strączkowe
  • Pełnoziarniste produkty spożywcze
  • Orzechy i nasiona

4. Unikanie lub ograniczenie  spożywania następujących produktów:
  • Sztuczne słodziki (u niektórych osób mogą one wywołać pierwsze objawy opryszczki. Są obecne w pokarmach i napojach określanych jako „dietetyczne” lub „bez cukru”. Dlatego też, zawsze przed zakupem należy zapoznać się z etykietą danego produktu, aby sprawdzić, czy produkt zawiera słowo „słodzik”, “substancja słodząca” lub jedną z poniższych substancji: sacharyna, aspartam, sukraloza, sorbitol)
  • Odżywki proteinowe lub suplementy wspomagające budowę mięśni zawierające argininę
  • Białe pieczywo
  • Kawa i napoje z kofeiną
  • Napoje gazowane
  • Biały cukier
  • Słodycze

5. Spożywanie dużej ilości brokułów i innych „krzyżowych” warzyw

Warzywa należące do rodziny „krzyżowych” (brukselka, kapusta, kalafior, brokuły i kapusta włoska) mogą powstrzymywać opryszczkę dzięki wysokiej zawartości składnika o nazwie indolo 3-karbinol (I3C). Liczne  badania kliniczne wykazały, że składnik ten ma wpływ na reprodukcję wirusa opryszczki (HSV).

6. Całkowita rezygnacja z żywności przetworzonej

Należy unikać pokarmów smażonych na głębokim tłuszczu, słodyczy, białego pieczywa i innej żywności pakowanej lub przetworzonej. Pokarmy zawierające sztuczne barwniki, substancje wzmacniające smak i konserwanty również zaliczają się do tej grupy. Ponadto należy ograniczać spożycie zwierzęcych nasyconych kwasów tłuszczowych (znajdują się we wszystkich produktach zwierzęcych, a zwłaszcza w tłustym mięsie) oraz unikać tłuszczów trans, które powszechnie znajdują się w:
  • Margarynie
  • Żywności typu fast food
  • Słonych przekąskach (np. chipsy)
  • Słodyczach
  • Zupach w proszku

7. Zwiększenie spożycia świeżych, „surowych” pokarmów

Istnieje wiele powodów, dla których unikamy spożywania surowych warzyw i owoców. Prawdą natomiast jest to, że spożywanie surowych pokarmów nie powinno być częścią diety, lecz stylem życia. Pomoże to zachować prawidłową masę ciała, zwiększy zapasy energii, odmłodzi skórę i zapobiegnie opryszczce.

Na początek kilka prostych porad:
•    Uwzględnij przy śniadaniu, lunchu lub kolacji nieco świeżych, surowych warzyw lub owoców
•    Jeśli masz ochotę na przekąskę, wybierz łodygę selera naciowego oraz inne warzywa pokrojone w słupki (np. marchewkę, paprykę, kalarepę) wraz ze zdrowym dipem, np. hummusem
•    Na lunch zrób sałatkę z różnorodnych surowych warzyw oraz skrop ją oliwą, olejem z pestek winogron lub olejem z lnu. Dodaj trochę soli, przypraw i soku z cytryny
•    Każdego dnia wypij świeżo wyciśnięty sok z sezonowych owoców lub warzyw. Polecamy sok z:
•    jabłka, marchewki i selera
•    jabłka, ananasa i limonki
•    pomidorów, buraków, marchewki z odrobiną pieprzu
•    jagód, jabłka i arbuza
•    dowolne owoce ze świeżym imbirem

8. Jedz pokarmy, które Cię relaksują i odstresowują

Stres ma bardzo negatywny wpływ na organizm i może przyczynić się do zwiększenia częstotliwości i długości trwania opryszczki. W miarę możliwości należy starać się go unikać. Aby zredukować wpływ stresu na organizm, należy spożywać pokarmy bogate w witaminy z grupy B oraz magnez. Witamina B5 od dawna uznawana jest za witaminę „antystresową”, a w połączeniu z witaminą B6 i magnezem skutecznie regeneruje organizm po stresujących sytuacjach.

Witaminy z grupy B powinny być przyjmowane w postaci
kompleksu witaminowego, aby zapobiec utracie równowagi  witaminowej, ponieważ niektóre witaminy z grupy B są między sobą zależne. Kompleks witamin z grupy B składa się z następujących substancji: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy) oraz B12 (kobalamina). Witaminy te są również ważne dla układu nerwowego oraz dla produkcji serotoniny, hormonu wytwarzanego w mózgu, odpowiedzialnego za nasz dobry nastrój i spokój.

Do pokarmów zawierających dużo witamin z grupy B należą m.in.:
  • Kasze i brązowy ryż
  • Produkty z pełnego ziarna
  • Zielone, liściaste warzywa
  • Banany
  • Orzechy i nasiona
  • Otręby
  • Tuńczyk i łosoś
  • Produkty sojowe
  • Drób

9. Zwiększ spożywanie pokarmów zawierających dużo przeciwutleniaczy, takich jak jagody i suszone śliwki

Istnieje wiele produktów, które natura obdarzyła właściwościami zwalczającymi choroby i infekcje, w tym również opryszczkę.  Najsilniejsze z nich nazywamy przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze pomagają neutralizować i powstrzymywać szkody wyrządzane przez wolne rodniki. Wolne rodniki są odpowiedzialne za proces starzenia się, uszkodzenia tkanek i pogarszanie się stanu organizmu.

Do pokarmów zawierających dużo przeciwutleniaczy należą m.in.:
  • Owoce jagodowe
  • Morele, suszone śliwki i daktyle
  • Brokuły, brukselki i karczochy
  • Kapusta i szpinak
  • Buraki
  • Pietruszka
  • Cytryna
  • Imbir
  • Pomidory
  • Czerwone winogrona
  • Czosnek i cebula
  • Zielona herbata
  • Marchewki
  • Soja
  • Produkty pełnoziarniste

Dzięki drobnym zmianom w naszej diecie można polepszyć swoje zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia opryszczki.


Jak walczycie z opryszczką?  Czy zwracacie uwagę na to co spożywacie? Czy macie swoje sposoby na wirusa?

Już za tydzień zapraszam na kolejny artykuł, którego głównym tematem będzie: Czy istnieją naturalne leki ?


Aneta Strelau - od 15 lat dietetyczka kliniczna. Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezeska Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Łęczna
1.2°C
wschód słońca: 07:21
zachód słońca: 15:22
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Łęcznej